a
Contact Info

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cing elit. Curabitur venenatis, nisl in bib endum commodo, sapien justo cursus urna.

Hirtenstraße 19, 10178 Berlin +49 30 240 414 20 office@baro.com
Working
Monday
9:00 - 24:00
Tuesday
9:00 - 24:00
Wednesday
CLOSED
Thursday
9:00 - 24:00
Friday
9:00 - 02:00
Saturday
9:00 - 02:00
Sunday
9:00 - 02:00
Follow Us
Image Alt

ORTODONȚIE – CUI ȘI CÂND ESTE RECOMANDAT? CE TIP DE APARAT VI SE POTRIVEȘTE?

ORTODONȚIE – CUI ȘI CÂND ESTE RECOMANDAT? CE TIP DE APARAT VI SE POTRIVEȘTE?

De la ce vârstă se recomandă aparatele dentare ortodontice?

În ziua de azi putem apela la aparate dentare ortodontice la orice vârstă. Vârsta cea mai optimă pentru aplicarea unor astfel de aparate este acela de 6-7 ani. La această vârstă se poate deja preconiza poziția dinților definitivi, respectiv se pot detecta eventualele malformații ale maxilarului apărute în procesul de creștere. Există cazuri ereditare sau unele apărute în urma unor acidente, când este indicat a începe tratamentul ortodontic la o vârstă mai fragedă, la 4-5 ani (mușcătură inversă, oclizie deschisă, anomalii dento-maxilare etc.).

De ce se recomandă aparetele dentare ortodontice?

Știința stomatologiei de azi ne oferă o multitudine de tipuri de aparate dentare ortodontice. Începând cu cele ce trebuie purtate de pacient în timpul nopții, la aparate lipite pe dinte sau la aparate cu șine transparente. În cele mai multe cazuri doar complexitatea procesului de reglare sau imaginația pacientului restrâng posibilitățile. La cabinetul stomatologic din Cegléd, copiilor mici recomandăm cu precădere aparatele ortodontice mobile. La vârstă fragedă dinții și arcadele sunt mult mai mobile, astfel este suficient să se supună unor poziții impuse de aparatul ortodontic timp de 8-12 ore. Începând de la vârsta adolescenței este recomandat de obicei folosirea unui aparat fix.

Printre aparatele dentare ortodontice fixe distingem două tipuri:

– aparatul ortodontic obișnuit cu bracket-uri (prin bracket-uri înțelegem sistemele metalice, estetice ce sunt lipite pe dinți, pe lungime a arcadei) – se efectuează un control periodic lunar al poziției acestora;

– aparatul ortodontic de tip bară palatină / bară linguală – rezultatul căruia este vizibil într-un timp mai scurt. La acest tip de aparat poziția bracket-urilor se modifică continuu, astfel se exercită o forță egală asupra dinților. Datorită acestei tehnici mobilizarea dinților este mai uniformă, mai eficientă, obținând rezultate în mult mai scurt timp.

Pe ce perioadă este recomandată purtarea unui aparat dentar ortodontic?

Această perioadă este definită de complexitatea cazurilor, respectiv de nivelul de cooperare al pacientului și al vârstei acestuia. În majoritatea cazurilor care implică purtarea unor aparate dentare ortodontice mobile, tratamentul durează cca. un an, un an și jumătate; iar în cazul aparatelor fixe durata poate varia de la 10 luni până la 2 ani. Pe timpul tratamentului se efectuează controale periodice în funcție de tipul aparatului.

Ce costuri implică aparatul dentar ortodontic?

Costurile se stabilesc în funcție de tipul aparatului dentar ortodontic și al perioadei folosirii acestuia. La prima consultație efectuată discutăm amănunțit despre fiecare etapă ce urmează a fi parcursă, schițăm alternativele și alegem împreună cu pacientul soluția optimă atât din punctul de vedere al specialistului medicului ortodont, cât și cel al pacientului. Abia urmând aceste discuții se stabilesc costurile, care pot fi achitate eșalonat, lunar, pentru a ne adapta cât se poate de mult cerințelor pacientului.